Bijzondere lichtshow onthult teruggeplaatste gevelkunst

Op dinsdagavond 16 april a.s. rond 21.30 uur onthulde wethouder Boudewijn Revis het teruggeplaatste gevelkunstwerk op De President met een bijzondere lichtshow. De onthulling werd bijgewoond door omwonenden, aanstaande bewoners van De President, leden van het projectteam, pers en andere belangstellenden.

Meer over dit kunstwerk

Dit markante gevelkunstwerk, genaamd “Natuur en Techniek”, bevond zich voorheen op de zijkant van het voormalige kantoorgebouw aan het Verhulstplein. Het is een zogenaamde sgraffito van beeldend kunstenaar Harry op de Laak (Venlo, 1925 – Horn, 2012). Het werk werd in 1957 voltooid bij de bouw van het voormalige kantoorgebouw. Het werk is typerend voor de naoorlogse wandkunst die tijdens de wederopbouw van Nederland op veel plaatsen werd gerealiseerd. In 2017 werd het leegstaande kantoorgebouw aan het Verhulstplein gesloopt om plaats te maken voor De President. Op verzoek van de gemeente en buurtbewoners werd er destijds afgesproken dat er getracht zou worden om het kunstwerk te behouden. Geen eenvoudige opgave, want de afzonderlijke panelen waren zwaar én kwetsbaar tegelijkertijd. Men is er in geslaagd om het kunstwerk tijdens de sloop met zorg te verwijderen. In het nieuwe ontwerp heeft het kunstwerk weer een prachtige plaats gekregen. Hoewel De President nog niet gereed is, is het gevelkunstwerk, opgeknapt en wel, vanaf nu weer terug op de min of meer vertrouwde plek.

Zowel Omroep West als Haagse Dingen (zie de video hierboven) maakten een mooie reportage over de onthulling en het verhaal rondom deze bijzondere gebeurtenis.